Olympic Watch: human rights in China and the Beijing 2008 Olympics OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
CeskyEnglish
About
Documents
Issues
Events
Interact
Links

16.03.2004

Vaclav Havel protests possible execution of Tenzin Delek Rinpoche

Vaclav Havel, former Czechoslovak and Czech president, has joined the efforts to save the Tibetan political prisoner, Tenzin Delek Rinpoche. In February he wrote a letter to the Chinese Foreign Minister, protesting the possible execution and calling for respect to the spiritual heritage of Tibet. Chinese authorities repeatedly refused to accept the letter, and President Havel has therefore decided to publish it.

The appeal is part of a worldwide campaign in support of Tenzin Delek Rinpoche, a Tibetan Buddhist leader sentenced to death by a Chinese court in a closed and apparently politically motivated trial. The execution has been suspended by two years and there are conflicting reports as to when it could be carried out. Olympic Watch has issued several statements on the case, successfully lobbied the Czech Foreign Ministry and co-organized public rallies. We now welcome the involvement of President Havel and believe that his letter will help save Tenzin Delek Rinpoche and reduce the oppression of Tibet.

The full text of the letter in Czech follows below, as provided by the Office of Vaclav Havel.

Vážený pane ministře,

s rozhořčením přijímám zprávy o trvalém tlaku čínských úřadů na tibetský národ a jeho svébytnost. Lidská práva jsou univerzální a tibetská kultura i historie jsou – stejně jako čínská, česká nebo jakákoli jiná – součástí celosvětového bohatství. I kdyby čínští představitelé znovu a znovu opakovali, že jejich země jde specifickou cestou – ostatně, která země nikoli – nelze to přijmout jako omluvu pro překračování hranic lidské důstojnosti, svobody nebo dokonce fyzické existence.

Číňané patří bezesporu ke světové kulturní špičce. O to více by jejich pohnutá historie měla být varováním a to především jim samotným. Mělo by přece být pod úroveň čínské centrální vlády potlačovat práva kohokoli, natož oprávněné nároky na kulturní autonomii Tibeťanů. Nejde o projev jejich převahy, ale naopak slabosti. Cožpak mohou tibetské duchovní zdroje neubližování a soucitu a kulturní svébytnost z nich vyvěrající kohokoli ohrožovat? Natož pak velmocenskou Čínu! Budoucí generace Číňanů, budou-li ochuzeni o tibetské vlivy, se budou nejspíš stydět, jako se příslušníci jiných národů dnes stydí za koloniální minulost svých národů. Politický tlak přirozeně vyvolává odpor a ten je záminkou pronásledování. Výsledkem všeho jsou politické procesy a věznice plné vězňů svědomí. Jelikož jsem sám komunistickým politickým systémem a jeho věznicemi prošel, domnívám se, že jsem oprávněn a dokonce povinen se proti takovému jednání ohradit při každé příležitosti.

Jsem rozhořčen, dovídám-li se o další chystané popravě tentokrát tibetského politického vězně Tendzinga Delega Rinpočheho. Vyzývám proto čínskou vládu, její centrální úřady a místní čínskou správu v Tibetu, aby upustily od svého úmyslu. Nedosáhnou totiž ničeho jiného, než poskvrnění vlastního národa a jeho významných dějin.

Václav Havel

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet