OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

07.08.2007

Prohlášení Olympic Watch jeden rok před OH Peking 2008

Když v roce 2001 udělil Mezinárodní olympijský výbor olympijské hry 2008 Pekingu, učinil tak za příslibů pekingského kandidátského výboru o tom, že pořádání her „napomůže rozvoji lidských práv“ a zejména že „nebudou žádná omezení ohledně mediálního zpravodajství a pohybu novinářů do doby a včetně olympijských her“.

Rok před tím, než má olympiáda začít, nedošlo k žádnému hmatatelnému zlepšení na poli lidských práv v Číně.

- Svoboda médií rozhodně není na obzoru. Nezávislí pozorovatelé, jako Reportéři bez hranic (RSF) a Výbor na ochranu novinářů (CPJ) registrují přinejmenším 30 čínských novinářů a 50 bloggerů a internetových aktivistů ve vězení. Domácí čínská média čelí soustavné politice cenzury a zpravodajství zahraničních médií do Číny je blokováno.
- Čína nadále každoročně popraví několikanásobně více lidí, než zbytek světa dohromady. Podle odhadů Amnesty International se jedná zhruba o 8.000-10.000 lidí ročně.
- Mučení je nadále široce rozšířené, podle vyjádření zvláštního zpravodaje OSN.
- Jak nedávno znovu upozornil Human Rights Watch, k porušování lidských práv dochází i přímo v souvislosti s pořádáním olympijských her: statisíce lidí v Pekingu bylo vyhnáno z obydlí bez patřičné kompensace a vůdce jejich pokojných protestů Jie Kuo-ču (Ye Guozhu) je na čtyři roky ve vězení a údajně mučen.

Vzhledem k absenci pokroku na poli lidských práv v Číně, Olympic Watch vyzývá:

- Mezinárodní olympijský výbor, aby:
- Podložil fakty svá tvrzení o tom, že olympiáda má příspět k rozvoji lidských práv v Číně. Podle veškerých dostupných informací, situace těmto tvrzením vůbec neodpovídá.
- Alespoň v posledním roce před olympiádou spolupracoval s mezinárodními organizacemi na obranu lidských práv ohledně zcela nepolitických požadavků na ochranu mezinárodně garantovaných lidských práv a olympijského ideálu „lidské důstojnosti“.
- Požadoval po Pekingském organizačním výboru (BOCOG) a čínské vládě jako mateřské entitě BOCOG propuštění Jie Kuo-ču a všech novinářů a dalších lidí, kteří jen uplatňovali svobodu projevu.

- Národní olympijské výbory, aby:
- Spolupracovaly s organizacemi na obranu lidských práv a umožnily sportovcům seznámit se s fakty ohledně porušování lidských práv čínských občanů a svobodně se vyjádřit k této situaci.
- Vyjádřily své znepokojení nad absencí pokroku na poli lidských práv Mezinárodnímu olympijskému výboru a BOCOG.

- Firemní sponzory MOV a her Peking 2008, aby:
- Spolupracovali s organizacemi na obranu lidských práv ohledně situace v Číně.
- Vyjádřili své znepokojení nad absencí pokroku na poli lidských práv Mezinárodnímu olympijskému výboru a BOCOG.
- Zvážili, zda chtějí mít své jméno spojováno s olympiádou Peking 2008 vzhledem k tomu, že přísliby organizátorů ohledně lidských práv, za nichž své sponzorství uzavřeli, nebyly naplněny.

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet