OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

14.03.2008

Olympic Watch vyzývá Čínu: Pusťte do Tibetu média, propusťte pokojné protestující

Praha, 14. března 2008 – V reakci na protesty v Tibetu dnes vydal Olympic Watch prohlášení, v němž vyzývá čínskou vládu, aby do Tibetu pustila mezinárodní média, propustila pokojné protestující a zahájila jednání s tibetskou exilovou vládou. Vyzývá také Mezinárodní olympijský výbor, aby se zhostil své odpovědnosti a požadoval ze strany čínské vlády naplnění slibů o zlepšení na poli lidských práv

Olympic Watch je nepolitická organizace pro lidská práva, založená v Praze v roce 2001 v reakci na rozhodnutí MOV udělit OH 2008 Pekingu. Jejím posláním je vést kampaň za to, aby čínská vláda dodržovala své mezinárodní závazky na poli lidských práv a své sliby o zlepšení v této oblasti, které učinila při kandidatuře na pořádání olympiády.

Celý text prohlášení následuje níže:

Tibet je mnoho desetiletí oblastí systematického porušování lidských práv ze strany čínského režimu. V posledních dnech se rozšířily zprávy o protestech mezi buddhistickými mnichy i laickou veřejností a o zásazích čínských bezpečnostních sil.

Olympic Watch vyzývá čínskou vládu, aby okamžitě:
- propustila všechny, kdo pokojně požadovali dodržování svých mezinárodně garantovaných lidských práv,
- pustila do Tibetu mezinárodní média, v souladu se svým olympijským slibem „plné svobody médií“, aby bylo možné ověřit zprávy o násilí ze strany čínských bezpečnostních složek nebo kohokoli jiného;
- započala upřímný a bezpodmínečný dialog s dalajlámou a tibetskou exilovou vládou o spravedlivém statusu pro Tibet.

Olympic Watch také znovu vyzývá Mezinárodní olympijský výbor, aby čínské vládě vysvětlil, že porušování lidských práv je v rozporu s čínskými sliby před olympiádou a s olympijskými ideály „lidské důstojnosti“ a „míru“.

Praha, 14. března 2008

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet