OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

19.03.2008

Sedm mezinárodních nevládních organizací vyzývá MOV k akci za lidská práva v Číně

Praha / Paříž / Frankurt / Brusel / Washington, 19. března 2008 – Mezinárodní koalice sedmi nevládních organizací pro lidská práva, včetně tří skupin čínského exilu, poslala ostře formulovaný otevřený dopis předsedovi MOV Jacquesu Roggeovi. Žádá ho v něm, aby „ihned jednal“ na obranu lidských práv a olympijských ideálů a aby garantoval právo sportovců na svobodu projevu v Pekingu. Dopis, který říká, že „pouze aktivní, zodpovědný přístup MOV na obranu lidských práv může zabránit dalším možným výzvám k bojkotu“, byl odeslán v souvislosti s čínským zásahem v Tibetu.

Mezi signatáři je Jan Ruml jako spoluzakladatel a předseda Olympic Watch, a dále šéfové organizací Reportéři bez hranic, Mezinárodní společnost pro lidská práva, Human Rights Without Frontiers, Koalice Číňanů v zahraničí za demokracii, Nezávislá federce čínských studentů a akademiků a Federace za demokratickou Čínu.

Dopis připomíná veřejné přísliby, které čínská vláda učinila v roce 2001, když kandidovala na pořádání her, ohledně zlepšení na poli lidských práv a úplné svobody tisku do začátku olympiády. Aniž by explicitně volal po bojkotu, dopis říká že MOV musí zaručit, že sportovci budou moci v Pekingu pokojně vyjádřit své názory. Požaduje také svobodný přístup do Tibetu pro mezinárodní i čínská média, a spravedlivé zacházení se všemi zadrženými.

Níže následuje český překlad dopisu, oficiální verze je k dipozici na anglických stránkách Olympic Watch.


Vážený pane předsedo Roggeu,

zásah čínské vlády a mediální blokáda v Tibetu připomněl světu absenci pokroku na poli lidských práv v Číně jen několik měsíců před tím, než se mají v Pekingu konat olympijské hry.

My, níže podepsané organizace, vyzýváme Vás osobně i zbytek mezinárodního olympijského hnutí, abyste ihned jednal a postavil se na stranu olympijských ideálů „lidské důstojnosti“ a „úcty k univerzálním základním etickým principům“.

Čína musí okamžitě zajistit pro mezinárodní i čínská média svobodu shromažďovat informace a podávat zpravodajství o nedávném zásahu v Tibetu, jelikož když v roce 2001 kandidovala na pořádání olympiády, veřejně slibovala plnou svobodu tisku do začátku her.

Čína musí také propustit všechny Tibeťany a ostatní, kdo jen pokojně využívali své svobody projevu, zabránit mučení a dalším druhům krutého zacházení se zadrženými, a zajistit právo na spravedlivý proces pro všechny. Svět si pamatuje veřejné přísliby Číny z roku 2001 ohledně zlepšení na poli lidských práv.

Mezinárodní olympijský výbor a národní olympijské výbory musí veřejně prohlásit, že olympijští sportovci mají plnou svobodu projevu, pokud a až přijedou do Pekingu. Jejich pokojná podpora lidským právům a olympijským ideálům je jejich lidským právem a povinností, a žádným způsobem jim v tom nemůže být zabráněno.

Pouze aktivní, zodpovědný přístup MOV na obranu lidských práv může zabránit dalším možným výzvám k bojkotu ze strany občanů tohoto světa. Přestaňte se schovávat za absurdní prohlašení o nemíchání sportu a politiky. Lidská práva nejsou politika. Lidská důstojnost není politika. Lidský život není politika. Umírají lidé. Teď už musíte promluvit.

Praha / Washington / Frankfurt / Brusel / Paříž, 19. března 2008

Jan Ruml, předseda, Olympic Watch
Wei Jingsheng (Wej Ťing-šeng), předseda, Koalice Číňanů v zahraničí za demokracii
Karl Hafen, ředitel, Mezinárodní společnost pro lidská práva (IGFM/ISHR)
Willy Fautré, ředitel, Human Rights Without Frontiers Intl.
Robert Ménard, generální tajemník, Reportéři bez hranic (RSF)
Zhou Jian (Čou Ťien), president, Nezávislá federce čínských studentů a akademiků
Fei Liangyong (Fej Liang-jung), předseda, Federace za demokratickou Čínu

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet