OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

12.08.2008

Olympic Watch píše Topolánkovi před cestou do Pekingu

Praha, 12. srpna 2008 - Jan Ruml, předseda výboru Olympic Watch, dnes odeslal dopis předsedovi vlády Mirku Topolánkovi, v němž oceňuje Topolánkův závazek nosit odznak podpory lidských práv pro Tibeťany a vyzývá ho i k dalšímu vystoupení na podporu lidí pronásledovaných čínským režimem. V dopise připomíná nesplněné sliby čínských organizátorů, které dali v roce 2001, a vyjadřuje naději, že Topolánkův postoj dodá odvahu i "českým olympijským funkcionářům a sportovcům, aby i oni čínským pořadatelům připomněli, že Olympijská charta zdůrazňuje hodnoty lidské důstojnosti, fair play a úcty k jedinci".

Topolánek by se měl v Pekingu vyjádřit na podporu pěti vězňů svědomí, mimo jiné tibetského duchovního Tändzina Delega Rinphočheho, který byl nedávno doporučen k adopci českým olympionikům, a několika vězněných čínských kritiků pekingské olympiády, mezi nimiž je aktivista Chu Ťia a jeho žena Ceng Ťin-jen, a dále obránce lidí vyháněných z domovů kvůli předolympijské přestavbě Pekingu Jie Kuo-ču a autor petice srovnávající důležitost lidských práv a olympiády Jang Čchun-lin.

Premiér Topolánek původně odmítal do Pekingu jet na protest proti porušování lidských práv. Nedodržování lidských práv v Pekingu kritizovali například americký prezident Bush, který se vyjádřil na podporu svobody vyznání a svobody slova, a francouzský prezident Sarkozy, který čínským představitelům předal seznam čínských politických věžnů, kteří by měli být propuštěni.

Celý text dopisu následuje níže:


ZASLÁNO FAXEM A E-MAILEM

Vážený pan
Mirek Topolánek
Předseda vlády ČR
Úřad vlády ČR
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1

Praha, 12. 8. 2008

Vážený pane předsedo,

obracíme se na Vás před Vaší cestou na olympiádu v Pekingu, jejíž pořadatelé navzdory svým slibům z roku 2001 nezlepšili dodržování lidských práv v Číně, Tibetu a dalších teritoriích pod svou správou.

Těší nás, že když jste oznamoval svůj záměr do Pekingu odcestovat, veřejně jste se zavázal nosit v Pekingu odznak podpory lidských práv Tibeťanů. Žádáme Vás, abyste toto gesto dále podpořil tím, že se v rozhovorech se svými čínskými hostiteli soukromě a následně veřejně vyslovíte na podporu lidskch práv v Číně a Tibetu a na obranu konkrétních čínských občanů, jimž jsou tato práva upírána. Doporučujeme Vám zejména tyto čínské vězně svědomí:

• Tändzin Deleg Rinpočhe (Tenzin Delek Rinpoche): tibetský buddhistický duchovní, který byl před pěti lety odsouzen v uzavřeném a podle všeho vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Jeho trest mu byl později změnen na doživotí. Podle dostupných informací je vězněn ve městě Čchuan-tung (Chuandong) v provincii S-čchuan (Sichuan). V rámci apelu Adopt2008.org byl doporučen k adopci českému olympijskému týmu.

• Chu Ťia (Hu Jia) a Ceng Ťin-jen (Zeng Jinyan): Chu Ťia byl před několika měsíci uvězněn za to, že veřejně upozornil na propojení mezi pořadateli olympiády a porušovateli lidských práv z řad čínských bezpečnostních služeb. Jeho žena Ceng Ťin-jen před několika dny zmizela a je pravděpodobně svévolně zadržována čínskými složkami, aby nemohla v Pekingu hovořit se zahraničními novináři.

• Jie Kuo-ču (Ye Guozhu), jenž byl uvězněn za to, že podle zákona organizoval demonstraci lidí vyhnaných z domovů kvůli předolympijské přestavbě Pekingu. Koncem července měl být po čtyřech letech propuštěn, ale to se nestalo, pravděpodobně proto, aby nemohl během pekingské olympiády hovořit se zahraničními médii.

• Jang Čchun-lin (Yang Chunlin), který je ve vězení za to, že sepsal petici, která srovnávala důležitost lidských práv a olympiády.

Pane předsedo, děkujeme Vám předem za to, že se v Pekingu postavíte na stranu lidských práv, podobně jako americký president Bush či francouzský president Sarkozy. Budiž Vaše vystoupení v Pekingu dodáním odvahy českým olympijským funkcionářům a sportovcům, aby i oni čínským pořadatelům připomněli, že Olympijská charta zdůrazňuje hodnoty lidské důstojnosti, fair play a úcty k jedinci.

S pozdravem,

Jan Ruml
předseda výboru Olympic Watch

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet