OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

17.05.2002

Podpora udělení statusu pozoravatele při WHO pro Tchaj-wan

Výbor pro Olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi podporuje udělení statusu pozorovatele při Světové zdravotnické organizaci.

Výbor pro Olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi

jsa přesvědčen, že

1. Evropský parlament přijal rezoluci vyzývající Světové zdravotnické shromáždění (WHA) v Ženevě, aby přiznal Tchaj-wanu status pozorovatele a vyzývající Evropskou komisi a členské státy, aby podporovali žádost o přiznání statutu pozorovatele Tchaj-wanu na příštím WHA.

2. vzhledem k tomu, že Tchaj-wan se stal členem 1.1.2002 Světové zdravotnické organizace jako 144. smluvní strana, bylo by přizvání Tchaj-wanu ke vhodné formě účasti na Světovém zdravotnickém shromáždění, což by Tchaj-wanu umožnilo přispívat k mezinárodní činnosti v oblasti zdravotnictví, rozumným a smysluplným uspořádáním

3. Zdraví je základním právem každého občana na světě a přístup k prvotřídním zdravotnickým informacím a službám je nutný k zajištění tohoto práva.

4. Přímá a neomezená účast na fórech a programech mezinárodní spolupráce v oblasti zdravotnictví je tudíž zásadní důležitosti, obzvláště vzhledem ke zvyšujícímu se potenciálu pro šíření různých infekčních chorob, jako je AIDS, přes hranice.

5. Světová zdravotnická organizace (WHO) v první kapitole své charty stanoví cíl dosáhnout nejvyšší možné úrovně zdraví pro všechny lidi.

6. V roce 1977 WHO určila "Zdraví pro všechny do roku 2000" jako svou hlavní prioritu a potvrdila tuto ústřední vizi iniciací obnovy procesu "Zdraví pro všechny" v roce 1995.

7. Počet obyvatel Tchaj-wanu 23 milionů je větší než u tři čtvrtin členských států WHOI.

8. Tchaj-wan dosáhl značných úspěchů v oblasti zdravotnictví, včetně jedné z nejdelších dob života v Asii, nejnižší mateřské a novorozenecké úmrtnosti srovnatelné se západními zeměmi, vymýcení takových infekčních chorob, jako je cholera, neštovice, a mor, a jako první země se zbavila dětské obrny a poskytla dětem zdarma očkování proti žloutence typu B.

9. WHO neposkytla Tchaj-wanu pomoc při epidemii enteroviru 71, která zabila 70 tchaj-wanských dětí a nakazila více než 1000 tchaj-wanských dětí v roce 1998.

10. V posledních letech Tchaj-wan vyjádřil ochotu přispět finančně a technicky na mezinárodní pomoc a zdravotnické aktivity podporované WHO, ale nakonec nemohl takovou pomoc poskytnout.

11. Světová zdravotnická organizace dovoluje pozorovatelům účastnit se na jejích aktivitách,

podporuje poskytnutí statusu pozorovatele ve Světové zdravotnické organizaci Tchaj-wanu.



Michael Žantovský
Předseda

Jan Ruml
Místopředseda

Tomáš Pojar
Člen Výboru


Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet