OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

28.02.2003

Protest proti vykonstruovaným procesům

Výbor pro pořádání LOH ve svobodné a demokratické zemi protestuje proti množícím se vykonstruovaným procesům v ČLR, jimiž čínské úřady zneužívají boj mezinárodního společenství proti terorizmu.

Výbor je především velmi vážně znepokojen již vykonaným rozsudkem smrti nad Lobsangem Dhondupem a rozsudkem smrti nad Tenzingem Deleg Rinpočem, jehož výkon byl na dva roky odložen.

Z informací, jež má Výbor k dispozici, vyplývá, že v obou těchto případech byl oběma odsouzeným odepřen spravedlivý a nezávislý soud.

Dalším případem je rozsudek doživotního žaláře nad jedním z hlavních vůdců čínské exilové opozice Wang Ping-čanem. Za nevysvětlených okolností se tento obhájce lidských práv stal obětí čínského represivního režimu.

Výbor pro pořádání LOH 2008 ve svobodné a demokratické zemi chce svou činností dosáhnout toho, aby mezinárodní společenství mohlo s dobrým svědomím přivítat konání olympijských her v ČLR. Obává se, že příležitost pro čínskou vládu proměnit svou zemi v demokratickou společnost je těmito bezprecedentními akty mařena.

Výbor si vyhrazuje všechny kroky na mezinárodním poli, které povedou nejen k tomu, že ČLR objasní všechny okolnosti zmíněných případů , ale také k tomu, že všichni političtí vězni v ČLR budou neprodleně propuštěni a podobné praktiky se stanou pouze neopakovatelnou minulostí.

Za Výbor pro pořádání LOH 2008 ve svobodné a demokratické zemi

Jan Ruml
úřadující předseda výboru,

místopředseda Senátu PČR


Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet