OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

18.11.2003

Plný text prohlášení k trestům pro aktivisty za svobodu slova

Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) odsuzuje poslední vlnu rozsudků nad čínskými obránci lidských práv. Především je znepokojen tresty osmi, respektive tří let ve vězení, které nedávno dostali pokojní aktivisté Che Te-pchu (He Depu) a Čeng En-čchung (Zheng Enchong) ve dvou na sobě nezávislých procesech.

Podle dostupných informací byl Čeng En-čchung potrestán 28. října 2003 třemi lety ve vězení za trestný čin „nelegálního poskytování státních tajemství osobám mimo Čínu“, protože údajně poslal dvě zprávy newyorské organizaci Human Rights in China. Organizace připustila doručení jedné z nich, v níž Čeng En-čchung poslal prostý popis demonstrace šanghajských dělníků letos v březnu. Popírá ovšem, že by kdy obdržela údajnou druhou zprávu, na jejímž základě by Čeng En-čchung také odsouzen. Čeng En-čchung si přitom, ač právník, nebyl vědom toho, že poskytované informace mohou představovat „státní tajemství“.

Dalším případem je Che Te-pchu, který byl zadržen před rokem a 6. listopadu 2003 odsouzen za „pokus o rozvracení státu“. Che Te-pchu pokojně vyjádřil své názory tím, že podepsal otevřený dopis pekingské vládě, který ji vyzýval k politickým reformám. Jeho rodina byla o jeho zatčení formálně informována až po pěti měsících. Che Te-pchu má vážně nemocná játra, a jeho stav navíc zhoršilo kruté zacházení ve vazbě. Osmiletý trest ve vězení by se pro něj mohl rovnat trestu smrti.

Olympic Watch je pobouřen pokračujícím pronásledováním čínských aktivistů, kteří pokojně prosazují svobodu vyjadřování. Vyzýváme orgány Čínské lidové republiky, aby:

• propustily Che Te-pchu, Čeng En-čchunga a další vězně svědomí,

• přestaly zneužívat nejasnou legislativu ohledně „státních tajemství“ pro omezování svobody slova

• a naplňovaly závazky ke zlepšení situace na poli lidských práv a zajištění svobody slova, které byly vyhlášeny, když se Peking ucházel o olympijské hry 2008.

V Praze, 18. listopadu 2003

Jan Ruml
úřadující předseda výboru Olympic Watch


Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet