OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

09.01.2004

Olympic Watch: Svoboda slova jako prevence SARS

Praha, 9. ledna 2004 – Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) dnes vydal prohlášení, v němž reaguje na nové případy SARS v Číně. Vyzývá vládu Čínské lidové republiky, „aby zajistila svobodu slova a přístupu k informacím,“ a připomíná, že „jedině tak bude možno účinně omezit šíření tohoto viru“.

Prohlášení, podepsané Janem Rumlem, předsedou výboru Olympic Watch, zdůrazňuje obecně přijímaný fakt, že k šíření AIDS a SARS v Číně v posledních letech přispěl právě omezený přístup k informacím. „Má-li Peking hostit olympijské hry v roce 2008, je nezbytné, aby si tamní vláda uvědomila odpovědnost, která se pojí s takovou událostí vskutku globálního významu,“ praví se v prohlášení, které připomíná riziko globálních pandemií, nebude-li v Číně do olympiády v roce 2008 zajištěna svoboda slova a přístupu k informacím.

Pekingský režim patří mezi netěžší porušovatele svobody slova na světě. Fungování zahraničních medií je v Číně omezeno, čínská media jsou vystavena cenzuře. Desítky čínských novinářů sedí ve vězení, protože připravili reportáže, které se čínským orgánům nelíbily. Mnoho zahraničních webových stránek je v Číně blokováno a způsob, jakým čínské orgány zacházejí s lidmi, kteří na internet umístí své názory, vedl ke vzniku specifické kategorie „kyberdisidentů“.

Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) byl založen v Praze v roce 2001. Jeho posláním je monitorovat situaci v oblasti lidských práv v Čínské lidové republice před olympijskými hrami 2008 a vést kampaň za zlepšení života lidí v Číně.

Plné znění prohlášení následuje níže.


PLNÉ ZNĚNÍ PROHLÁŠENÍ Z 9. LEDNA 2004


Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) je znepokojen zprávami o novém výskytu SARS a vyzývá vládu Čínské lidové republiky, aby zajistila svobodu slova a přístupu k informacím. Jedině tak bude možno účinně omezit šíření tohoto viru.

V době, kdy se objevují zprávy o nových případech SARS v Číně, si připomínáme, jak omezování svobody slova a přístupu k informacím v ČLR přispělo k loňské epidemii, která se vzápětí rozšířila do celého světa. Připomínáme si také ty občany ČLR, kteří se stali oběťmi AIDS, protože pekingská vláda omezovala přístup k důležitým informacím o této nemoci.

Má-li Peking hostit olympijské hry v roce 2008, je nezbytné, aby si tamní vláda uvědomila odpovědnost, která se pojí s takovou událostí vskutku globálního významu. Nebude-li v Číně zajištěna svoboda slova a přístupu k informacím, budou desetitisíce olympioniků a návštěvníků olympiády vystaveni zvýšenému riziku infekčních onemocnění. Jejich návrat do zemí původu po celém světě by mohl vést k nepředstavitelným pandemiím. Svoboda slova musí být v Číně zajištěna tak, jak se k tomu čínské orgány zavázaly, když se Peking o pořádání olympijských her 2008 ucházel.

Olympic Watch upřímně doufá, že si současná epidemie nevyžádá oběti na životech občanů Čínské lidové republiky a že pekingská vláda bude dodržovat své závazky na poli lidských práv, včetně svobody slova a přístupu k informacím.


V Praze, 9. ledna 2004


Jan Ruml
Předseda, Olympic Watch





Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet