OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

16.03.2004

Václav Havel píše na pomoc Tändzinu Delegu Rinpočhemu

Václav Havel, bývalý československý a český president, se připojil ke snahám o záchranu tibetského politického vězně Tändzina Delega Rinpočheho. Již v únoru napsal dopis čínskému ministru zahraničí, v němž protestuje proti možné popravě a volá po úctě vůči tibetské duchovnímu dědictví. Čínská strana opakovaně odmítla dopis převzít a president Havel se ho tedy rozhodl zveřejnit.

Apel je součástí celosvětové kampaně na podporu Tändzina Delega Rinpočheho, tibetského buddhistického učitele, odsouzeného čínským soudem k trestu smrti v uzavřeném a evidentně politicky motivovaném procesu. Výkon trestu byl odložen o dva roky, panují ovšem stále nejasnosti ohledně možného data popravy. Olympic Watch spolu se sdružením Lungta koordinuje kampaň na záchranu Tändzina Delega Rinpočeho v České republice. K případu již vydal několik prohlášení, úspěšně lobboval na českém ministerstvu zahraničních věcí a spoluorganizoval veřejné demonstrace. Nyní vítá zapojení presidenta Havla a věří, že jeho dopis přispěje k záchraně Tändzina Delega Rinpočeho a ke snížení útlaku v Tibetu.

Text dopisu následuje níže tak, jak jsme jej získali od kanceláře Václava Havla.

Vážený pane ministře,

s rozhořčením přijímám zprávy o trvalém tlaku čínských úřadů na tibetský národ a jeho svébytnost. Lidská práva jsou univerzální a tibetská kultura i historie jsou – stejně jako čínská, česká nebo jakákoli jiná – součástí celosvětového bohatství. I kdyby čínští představitelé znovu a znovu opakovali, že jejich země jde specifickou cestou – ostatně, která země nikoli – nelze to přijmout jako omluvu pro překračování hranic lidské důstojnosti, svobody nebo dokonce fyzické existence.

Číňané patří bezesporu ke světové kulturní špičce. O to více by jejich pohnutá historie měla být varováním a to především jim samotným. Mělo by přece být pod úroveň čínské centrální vlády potlačovat práva kohokoli, natož oprávněné nároky na kulturní autonomii Tibeťanů. Nejde o projev jejich převahy, ale naopak slabosti. Cožpak mohou tibetské duchovní zdroje neubližování a soucitu a kulturní svébytnost z nich vyvěrající kohokoli ohrožovat? Natož pak velmocenskou Čínu! Budoucí generace Číňanů, budou-li ochuzeni o tibetské vlivy, se budou nejspíš stydět, jako se příslušníci jiných národů dnes stydí za koloniální minulost svých národů. Politický tlak přirozeně vyvolává odpor a ten je záminkou pronásledování. Výsledkem všeho jsou politické procesy a věznice plné vězňů svědomí. Jelikož jsem sám komunistickým politickým systémem a jeho věznicemi prošel, domnívám se, že jsem oprávněn a dokonce povinen se proti takovému jednání ohradit při každé příležitosti.

Jsem rozhořčen, dovídám-li se o další chystané popravě tentokrát tibetského politického vězně Tendzinga Delega Rinpočheho. Vyzývám proto čínskou vládu, její centrální úřady a místní čínskou správu v Tibetu, aby upustily od svého úmyslu. Nedosáhnou totiž ničeho jiného, než poskvrnění vlastního národa a jeho významných dějin.

Václav Havel

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet