OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

13.05.2004

Olympic Watch na Den Falun Dafa protestuje proti perzekuci věřících

Praha, 13. května 2004 – Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) dnes u příležitosti Dne Falun Dafa vydal prohlášení, v němž odsuzuje perzekuci věřících v Čínské lidové republice. „Olympic Watch odsuzuje pokračující potlačování práv praktikujících Falun Gong, stejně jako tibetských buddhistů, čínských křesťanů a přívrženců dalších duchovních hnutí. V tento den myslíme ještě silněji na všechny, kteří jsou zadržováni, mučeni a jinak persekvováni za své pokojné aktivity,“ píše se v prohlášení podepsaném předsedou výboru Janem Rumlem.

Pekingská vláda dlouhodobě pronásleduje praktikující Falun Gong (Fa-lun kung). Jsou vystaveni zatýkání, mučení, často i s následkem smrti. Desítky praktikujících Falun Gong jsou v současné době ve vězení za pouhé pokojné vyjadřování názorů na internetu. Olympic Watch chápe jejich perzekuci jako jeden z nejjasnějších projevů otřesné situace v Číně.

Plný text prohlášení:

Dnes, kdy si lidé po celém světě připomínají Den Falun Dafa, vyzývá Olympic Watch vládu Čínské lidové republiky k zastavení persekucí pokojných věřících v Číně.

Olympic Watch odsuzuje pokračující potlačování práv praktikujících Falun Gong, stejně jako tibetských buddhistů, čínských křesťanů a přívrženců dalších duchovních hnutí. V tento den myslíme ještě silněji na všechny, kteří jsou zadržováni, mučeni a jinak persekvováni za své pokojné aktivity. Osud praktikujících Falun Gong je jasným příkladem děsivé situace v Číně: lidé jsou trestáni za to, že pokojně praktikují svou víru nebo pouze vyjádří své názory. Obrovské počty praktikujících Falun Gong jsou vystaveni každodennímu pronásledování a po zatčení často podrobováni mučení. Několik praktikujících Falun Gong už bylo persekvováno za to, že pouze pokojně propagovali své přesvědčení na internetu.

Pekingská vláda slíbila před třemi lety při své kandidatuře na pořádání olympijských her 2008, že pořádání her přispěje k rozvoji lidských práv v Číně. V den Falun Dafa ji tedy znovu vyzýváme, aby přešla k jasným činům a začala respektovat svobodu slova a náboženského vyznání a odmítla odporné praktiky mučení a krutého zacházení.

V Praze, 13. května 2004

Jan Ruml
předseda Olympic Watch

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet