OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

26.06.2004

Prohlášení k mučení v Číně

26. června, na Mezinárodní den proti mučení, vyzývá Olympic Watch vládu Čínské lidové republiky, aby zastavila otřesnou praxi mučení a krutého zacházení na celém území ČLR.

Připomínáme si oběti mučení ze strany komunistických úřadů v Číně, ať už se jedná o praktikující Falun Gong, politické vězně, či další lidi. Mučení je vždy neomluvitelné a Čínská lidová republika se ho svou ratifikací Konvence proti mučení zavázala vymítit.

Olympic Watch tedy o to silněji odsuzuje nedávné rozhodnutí pekingské vlády znemožnit inspekci zvláštního zpravodaje OSN pro mučení. Jsme přesvědčeni, že tyto odklady byly způsobeny strachem vlády z odhalení jejích skutečných současných praktik.

Olympic Watch vyzývá vládu Čínské lidové republiky:
- aby zastavila otřesné praktiky mučení a krutého zacházení, aby tak respektovala Úmluvu proti mučení a své další mezinárodně-právní závazky
- aby umožnila plný mezinárodní dohled nad situací
- a obecně aby respektovala lidská práva lidí v Číně, včetně svobody slova a svobody vyznání, aby tak do olympijských her 2008 došlo k viditelnému pokroku na poli lidských práv v Číně, který pekingská vláda slíbila, ale který zatím naprosto chybí.

Praha, 26. června 2004

Jan Ruml
předseda Olympic Watch

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet